16 determinanten: 16 knoppen om aan te draaien

Collectiviteit
Urban Commons en collectiviteit lijken impact op mentale gezondheid en welzijn te hebben en raken de determinant ‘sociale interactie & ontmoeting’. Collectiviteit kan voorzien in de menselijke behoefte en mentale noodzaak om ergens bij te horen en erkend te worden, en kan bijdragen aan communityvorming. Collectiviteit kan gestimuleerd worden door de juiste invulling van openbare ruimte, maar ook in transitiezones en op privaat terrein zijn kansen. Denk hierbij aan gezamenlijke tuinen of urban farming. Een keuze voor collectiviteit kan economisch ingegeven zijn, namelijk kosten besparen door gebruik van een deelauto, maar kan ook ingegeven zijn gedeelde interesses en belangen, of de behoefte om ontzorgd te worden, zoals bij Living as a Service.
Een belangrijke onderbouwing is dat de menselijke behoefte aan het hebben van controle en zeggenschap deels ingevuld kan worden door collectiviteit. Hoe hoger de mate van controle en zeggenschap, hoe gunstiger het effect op de mentale gezondheid, doordat stress en de cortisolspiegel omlaaggaan.
Bron foto: Meijeske fotografie

Natuurlijk groene en blauwe ruimte
Natuurlijk groen en blauw heeft grote impact. Groen nodigt uit, groen brengt mensen tot rust en stimuleert gezond gedrag. Actief bezig zijn met natuur, bijvoorbeeld in de vorm van urban farming maar ook door interactie met dieren in de leefomgeving, draagt bij aan mentale gezondheid en verlaagt stress. Toepassing van groene gevels en daken heeft een positieve impact op de beleving van een gebied en draagt bij aan ontspanning en waardering van het gebied.
Ook blauw heeft impact. Er is bewijs dat mensen die nabij water wonen of daar uitzicht op hebben, in het algemeen gezonder zijn, meer tevreden zijn over de kwaliteit van hun leven en minder symptomen vertonen van mentale stress en ongemak .

Invloed op leefomgevingskwaliteit
Als mensen zelf invloed hebben op de leefomgevingskwaliteit, heeft dat impact op hun mentale gezondheid en welzijn. Zeggenschap en betrokkenheid geven mensen het gevoel van controle. Controle vermindert stress en verlaagt de cortisolspiegel, wat van positieve invloed is op de mentale en fysieke gezondheid. Zelf invloed hebben gaat over zaken als ontwerp en beheer, bijvoorbeeld door participatie en co-creatie. Plekken ‘waar niet alles geregeld is, rommelgebiedjes’ geven mensen de gelegenheid ‘te groeien in hun omgeving’ en dragen bij aan het gevoel van eigenaarschap.

Veiligheid
Veiligheid heeft grote impact op mentale gezondheid en welzijn – of het nu om werkelijke veiligheid gaat of om de beleving van veiligheid . Veiligheid heeft onder andere te maken met verkeer, verlichting en criminaliteit. Ook sociale veiligheid, natuurlijk en sociaal toezicht spelen een rol. Etnische en seksuele veiligheid zijn daarbij eveneens van belang.

Sociale interactie & ontmoeting
Fysieke, sociale en mentale gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het ontwikkelen van gebieden met prosociale ruimte en voorzieningen draagt bij aan communityvorming en sociale cohesie en kan een positieve impact hebben in de strijd tegen isolement, eenzaamheid en stress in de stad. Gebieden inrichten voor gemengd gebruik levert een positieve bijdrage aan de sociale cohesie. Bewuste keuzes bij de inrichting van prosociale voorzieningen, zoals parken, looproutes, buitensportfaciliteiten en routes die ‘toevallige ontmoetingen’ stimuleren, kunnen het verschil maken. Deze determinant ligt dicht bij de determinant ‘collectiviteit’; deze twee kunnen elkaar versterken.
Bron foto: Brett Sayles via Pexels

Mobiliteit & Bereikbaarheid
Veilige mobiliteitsoplossingen dragen bij aan mentale gezondheid. De leefomgeving moet goed bereikbaar zijn via snel vervoer, langzaam vervoer en openbaar vervoer. Ook de afstand tot openbaar vervoer is voor sommige doelgroepen van invloed. Onafhankelijk zijn is bovendien een belangrijk aspect voor mentale gezondheid en welzijn. Bij aanbod van deelmobiliteit is de match tussen vraag van gebruikers uit het gebied en aanbod van type deelmobiliteit van belang. Die match zou leidend moeten zijn. De parkeerdruk verlagen is waardevol, maar alleen als de oplossing aansluit bij de behoeften van gebruikers.
Bron foto: H. Emre via Pexels

Urbanisatie
Urbanisatie en urbanisatiegraad hebben invloed op mentale gezondheid en welzijn. Drukte en de mate van prikkeling spelen daarbij een rol. Het is belangrijk dat ruimte voor rust en ruimte voor reuring in balans zijn. Ook de hoogte van de sociale dichtheid is van invloed. Op microniveau geldt dat voor de persoonlijke woonsituatie. Floor Space Index (FSI), Ground Space Index (GSI) en Open Space Ratio (OSR) brengen de urbanisatiegraad kwantitatief in beeld en zijn geschikt als sturingsinstrumenten.

Hinder
Hinder is letterlijk hinderlijk. En wel dusdanig dat het een grote impact heeft op mentale gezondheid en welzijn. Geluidhinder is een van de meest impactvolle vormen van hinder, maar vlak ook het effect van de beleving van geur niet uit. Lichthinder en hinder als gevolg van vervuiling en/of vandalisme niet uit. Hinder minimaliseren door de bron weg te nemen is de optimale oplossing, maar ook mitigerende maatregelen, zoals toepassing van groen gebied en groene gevels, kunnen door geluidsabsorptie helpen om geluidhinder te verminderen.
Bron foto: Aleksejs Bergmanis via Pexels

Toegankelijkheid van voorzieningen
De toegankelijkheid van voorzieningen in de leefomgeving heeft grote impact. Het betreft voorzieningen voor de algemeen dagelijkse levensbehoeften maar onder andere ook voorzieningen van culturele, religieuze of educatieve aard en recreatievoorzieningen. Gebieden inrichten voor gemengd gebruikt draagt bij aan een (mentaal) gezonde en aantrekkelijke leefomgeving. Minder gangbaar maar ook impactvol zijn support- en zorggerelateerde voorzieningen gericht op coaching, training en ondersteunende faciliteiten. Wijkvoorzieningen waar mensen voor allerhande vragen en ondersteuning terecht kunnen, lijken waardevol in gebieden met gemiddeld een relatieve laag sociaal-economische status (SES).

Ruimte voor bewegen
Ruimte voor bewegen is een belangrijke determinant voor mentale gezondheid en welzijn. De afnemende mogelijkheid om te bewegen in de stad wordt gezien aan afbreuk op de beschermende factoren ten aanzien van mentale gezondheid. Mensen hebben ruimte voor bewegen nodig om mentaal gezond te blijven. Fysieke, sociale en mentale gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en ruimte voor bewegen kan aan alle drie een bijdrage leveren. Belangrijke aspecten van ruimte voor bewegen zijn langzaamverkeerroutes, goede wandelvoorzieningen en ruimte voor sporten en spelen. Zowel de kwalitatieve als kwantitatieve kant is hierbij van belang.
Bron foto: Andrea Piacquadio via Pexels

Ruimte voor ontspanning
Het bieden van ruimte en gelegenheid voor ontspanning heeft grote impact – de coronaperiode heeft dat duidelijk laten zien. Ruimte voor ontspannen gaat over de balans tussen rust en reuring. Voor rust zijn stille en/of prikkelarme plekken nodig, waar de geest letterlijk tot rust kan komen. Maar ook stilte voor een goede nachtrust is van groot belang. Regelmatige verstoring van de nachtrust heeft negatieve gevolgen voor de mentale gezondheid, het welzijn en het energieniveau van bewoners. Die gevolgen kunnen zich vertalen in bijvoorbeeld een lagere arbeidsproductiviteit en verminderde concentratie, met alle risico’s van dien. Andere belangrijke aspecten bij ruimte voor ontspanning zijn de toepassing van groen maar ook de keuze van de architectuur van de gebouwde omgeving.
Bron foto: Nanda Sluijsmans fotografie

Technische kwaliteit
Als de buurtkwaliteit of de kwaliteit van de gebouwde omgeving slecht is, heeft dat invloed op mentale gezondheid en welzijn. Overigens raakt dit ook de determinant ‘veiligheid’, want een slechte kwaliteit van zowel de bebouwde als de onbebouwde omgeving kan als onveilig beleefd worden. Specifiek voor bewoners is ook de eigenwoningkwaliteit van belang: de thermische kwaliteit van de schil heeft invloed op de gebruikers. Onderzoek heeft uitgewezen dat het toepassen van gezonde bouwmaterialen zoals biobased materialen kan bijdragen aan gezondheid en zelfs gezond gedrag kan stimuleren.

Fysiekruimtelijke kwaliteit
De kwaliteit van het stedenbouwkundig ontwerp en de fysiekruimtelijke inrichting van het gebied en zijn structuren heeft impact op mentale gezondheid en welzijn. Belangrijke aspecten die hierin een rol spelen, zijn aandacht voor de menselijke maat, voor zichtlijnen en doorwaadbaarheid van het gebied. Goed doordringbare grenzen naar omliggend gebied zijn van belang. Ook architectuur speelt een belangrijke rol; die kan bijdragen aan zowel de aantrekkelijkheid als de diversiteit in het gebied. De menselijke geest wordt mede gevoed door verrassende elementen, bijvoorbeeld een smal en aangenaam straatje dat om de hoek leidt tot een gezellig pleintje of een fonteintje.
Bron foto: Liam Gant via Pexels

Vorm & ontwerp van bebouwing
Vorm en ontwerp van bebouwing hebben impact op mentale gezondheid en welzijn. Dat gaat verder dan formaat en menselijke maat. Vormkracht en vormdynamiek hebben invloed op de beleving van de gebouwde omgeving. Organische vormen kunnen de menselijke geest, veel meer dan lineaire vormen, tot rust brengen. De keuze voor bouwstijl, architectuur en de mate van heterogeniteit spelen een rol. Beleving en verrassing zijn belangrijke aspecten die invloed kunnen hebben op mentale gezondheid en welzijn.

Kleur & materialisatie van bebouwing
Materiaalkeuze en kleurkeuze hebben impact op mentale gezondheid en welzijn via de lijn van zintuigelijke waarneming. Wat je (onbewust) waarneemt, heeft invloed op gevoel en op gedrag. In bebouwing worden groene en natuurlijke materialen hoger gewaardeerd dan harde en meer onnatuurlijke materialen. Daarnaast heeft kleur een bewezen therapeutische waarde en een signaalfunctie.

Microklimaat
Het klimaat verandert en de steden worden voller met een toenemend risico op het hitte-eilandeffect. Absorptie en reflectie zijn belangrijke aspecten waarmee gespeeld kunnen worden om hitte in steden tegen te gaan. Materiaalkeuze en kleurgebruik in het ontwerp van gebieden en gebouwen zijn belangrijke aspecten die van invloed kunnen zijn, juist vanwege de absorptie- en reflectiecoëfficiënt van verschillende materialen en kleuren.De stedelijke morfologie is van grote invloed op het leefklimaat. Belangrijke aspecten zijn bouwhoogte, hoogteverschillen en oriëntatie van stratenplannen op de dominante windrichting – waarbij het risico op windhinder goed in kaart gebracht moet worden. De toepassing van groene oppervlakten, zowel in een gebied als op gevels en daken van gebouwen, biedt kansen. Secuur geplaatste bomen bieden verkoeling aan gebouwen en zijn onderdeel van schaduwrijke looproutes. Pocketparken kunnen eveneens voor verkoeling zorgen, zowel in het park zelf als in de aangrenzende straten, op voorwaarde dat ze goed gesitueerd zijn.
Bron foto: Nanda Sluijsmans fotografie